OVER CARBON

Carbon/Koolstofvezel is een materiaal dat bestaat uit extreem dunne vezels van koolstof. De vezels met een dikte van ca. 5 – 10 micrometer bestaan uit langgerekte koolstofkristallen die min of meer evenwijdig zijn met de vezelas. De vezel kenmerkt zich door een zeer kleine rek voordat de vezel breekt. Enige duizenden vezels worden gebundeld tot garen. Het garen wordt dan als zodanig toegepast, of eerst tot matten geweven. De vezels en de weefsels worden voornamelijk gebruikt als versterking in kunsthars voor de fabricage van zeer sterke en lichte composieten.
Het materiaal oorspronkelijk veelal gebruikt in de luchtvaartindustrie werd steeds vaker toegepast in andere branches, bijvoorbeeld sport.
Autosport – Cycling – Ski – Tennis – Hengelsport zijn een aantal voorbeelden hiervan.

Het carbon dat in fietsen wordt toegepast is vaak een pre-preg carbon. Deze weefsels zijn alvorens geïmpregneerd met een kunsthars en worden gekoeld opgeslagen, eenmaal uit de vriezer worden deze toegepast in het productieproces. Het samengestelde frame / met mal gaat vervolgens in een oven waar de hars kan uitharden. Tijdens dit proces zorgt een opgeblazen tube binnenin het frame ervoor dat de carbon weefsels strak en compact tegen de mal worden gedrukt.